NH kurs

Var på NH kursen för andra gången igår. Fflach gick rakt in i transporten denna gång både när vi åkte och när vi skulle hem! Gjorde på samma sätt som förra gången. Denna gången fick han åka bredare transport då det var premiär tur med vår egna:)

Själva kursen gick riktigt riktigt bra igår. Min duktiga kille!! Han följer mig, stannar & backar nu mycket duktigt när jag ber honom. Kunde även flytta honom på håll ( så att han gör ungefär som en framdelsvändning) och jag kunde skicka iväg honom runt mig, vänster varv gick det väldigt lätt bara jag gjorde rätt.. Höger varv har han svårare för när det gäller det mesta. Så detta var inget undantag, men med lite hjälp från en annan häst så gick även höger varv utan problem! Så nu har vi som läxa till nästa tillfälle att jag endast ska hantera honom från höger sida. Kommer bli en utmaning även för mig. Man gör ju dumt nog allting ifrån vänster sida annars. Men nu så får vi träna:)

Vi kunde också konstatera att bara Fflach har kommit underfund med att saker & ting inte är farligt så är han en väldigt cool kille!! Det var stor skillnad på honom denna gången om man jämför med förra. Även om jag var positivt överraskad då så var han ännu coolare igår. Så jag tror det här kommer bli bra! Nyttigt för honom att komma ut & se sig om lite;)

Väl hemma igen så blev jag faktiskt lite stolt över mig själv;) När jag utan några jätte problem både lyckades backa & vända på transporten här hemma & sen backa in den rakt & fint precis där jag ville ha den:) Övning ger färdighet;)


Kanske de får komma hem igen under veckan, de är fortfarande kvar i vinterhagen uppe vid stallet nu sen de rymde. Nu har jag lagat hagen och satt upp en helt ny. Jag är väldigt glad att det inte blev större skador på Fflach än vad han fick!! För stolpar & eltråden var insläpat långt in i hagen alltihop. Tänk om han trasslat in sig med benen... Vill inte ens tänka på vad som kunnat hända då. Undrar jag vad som hände där på natten?? Känns lite obehagligt med tanke på att kaninen hittades död ute på gräsmattan bara ett par dagar efteråt, fast buren fortfarande var helt stängd. Hade ett djur tagigt kaninen så hade det troligen inte stängt buren efter sig. Fast & andra sidan om en människa har gjort det så skulle de väl ha släppt ut de andra kaninerna som var i andra buren oxå. Ja jag lär troligen aldrig få veta vad som hände ändå så lika bra att sluta fundera kanske.

Nu äre sängen för imorn ringer klockan redan kl 05,00!!
/Malin



Platsliggning med skott...

..har vi tränat idag. Var till klubben ikväll, tänkte att vi skulle va med när de sköt. Däremot ville jag inte lägga henne tillsammans med de andra eftersom vi överhuvudtaget inte har tränat ngt med skott på väldans länge. Så hon fick ligga vid sidan av planen istället. Men det var inga som helst problem, hon lyssnar snabbt av & sen bryr hon sig inget mera. Det är bra! Förra veckan missade vi skotten, men idag så kom vi i tid...
Rutskicken har fungerat riktigt bra sista gångerna, det är oxå bra!;) Poletten verkar ha ramlat ner nu (peppar peppar), hon verkar ha fattat att hon ska in mellan konerna.


Goa galna Dima <3


Duktig!!

Apporteringen är ju fortfarande lite för rolig så där slås det i tassar innan det plockas upp, gärna även butta iväg den en bit först oxå, det är mindre bra!

Fria följet jobbar vi med positionen, ligger gärna liite för långt fram. Och lite snea sitt i halterna som hon dock brukar va ganska snabb att rätta till själv, men det måste ju bli rakt från första början.. Detta var vad vi tränade på idag. Det går minsan frammåt för oss:) Jag är jäkligt tävlingssugen just nu!! Men det får nog vänta ett tag till innan det blir start igen. I dagsläget vet jag att det inte ens finns en chans till ett första pris & då känns det lite meningslöst att starta. Men när allt sitter på träningarna så får det bli start igen, inte sagt att det sitter på tävling sen för det, men då vet man iaf att möjligheten finns:)



<3 Sandy <3

Sandy hon lever ett glatt pensionärsliv, men nu (peppar peppar) har hon vart pigg & frisk hela vintern & våren och orkar med ut på långpromenader igen!!


Imorse när jag var ut och bara snabbrastade hundarna innan jobbet så tittade jag bort mot hästhagen och insåg att där fanns inget staket kvar!! Och såklart var inte heller hästarna där. Jag slängde mig i bilen och skulle åka upp till stallet för jag  tänkte att de har säkert gått dit. Men inte alls långt bort så står de alla tre och mumsar gräs hos en granne... När jag stannar och går ut så kommer både Prinsen & Fflach fram till mig direkt glada att se matte så tidigt på morgonen.. Misty däremot är svårfångad när hon har rymt. Fflach hade jag ingen grimma på, men Prinsen hade så han tog jag och började gå hem, tänkte att de andra följer nog efter. När misstog jag mig!! Misty börjar springa åt motsatt håll och Fflach följer såklart efter henne han med. Det slutar med att Prinsen sliter sig och springer efter han oxå... Jag tar bilen igen, ser att efter ca två km så går de in på en annan gård, jag går ut igen, bara för att se att de springer rakt ut i skogen och försvinner. Stressad som bara den ringer jag och väcker Ida,  (Mistys matte) klockan var ju bara 5,30... Så hon kastar sig i bilen och kommer & jag får lov att sticka iväg till jobbet eftersom det är jag som öppnar så måste jag dit i tid. Tar inte lång stund förens Ida ringer, då hade de kommit ut på gräsmattan igen och Ida som hade godis med sig lyckas lura Misty att komma. Bara man har henne så följer ju de andra två efter. Så de fick gå upp till stallet & va i den hagen idag. Skönt att de kunde fångas in så snabbt ändå och att ingen av dem hade fått några större skador. Fflach hade två rätt långa svullnader tvärs över halsen, men det hade bara skrapats lite lätt så några sår att prata om var det inte iaf som tur är. Jag är tacksam att ingen av dem trasslade in sig!! Det är ju el rep så det slits ju inte av i första taget heller... nu får de bo uppe vid stallet några dagar tills jag lagat hagen ordentligt. De hade verkligen lyckats ha ner halva hagen!!

/Malin

Lydnadsträning & sommarbete

Hade klockan på ringning i morse, Elin hade fotbollsmatcher idag, de spelar poolspel så det blir två matcher på samma dag. Eftersom det blir mycket "dötid" mellan matcherna så hade jag Dima med mig. Vi passade på att träna lydnad mellan matcherna. Perfekt störning, då det var ca 8 fotbollslag där + föräldrar & andra hundar. Idag vart det alla momenten förutom hoppet. Vittringen märktes tydligt att vi inte kört på länge, det vart nämligen plockepinn... Sen fick hon endast leta godis runt pinnarna utan att ta ngn pinne. Gör så ett par gånger till så har hon nog kommit på vad det handlar om igen:) Måste även fixa nya pinnar eller koka de jag har för jag misstänker att de luktar mycket av allt möjligt de jag har nu...

Dima fick mycket beröm från olika åskådare att hon är så duktig:) Men tränar man inte lydnad själv så tycker man nog att hon är jätteduktig oxå...;)

I eftermiddag har vi tagit hem hästarna så nu kan jag se dom från fönstren här hemma, härligt!! Gott tyckte de att det var oxå!


Snygg-killen! Skojigt att komma till nya stora hagar med en massa grönt gräs i:)


Snygg-Prinsen!!


Vi red hem dom, ja inte Fflach förstås, han fick jag gå med, men de andra två hade ryttare på ryggen. Tror Prinsen visste vart vi skulle för han hade så bråttom.. Fflach var riktigt modig & gick först långa bitar, men mot slutet verkade han bli trött för då hamnade han på efterkälken. Tror inte han vart trött i kroppen, men kanske lite i huvudet för det är ju lite spännande att gå på nya ställen.



Gänget samlat, Prinsen Misty & Fflach


Jag känner i mitt onda ben att jag gått långt idag... Det värker! & igår gjorde jag färdigt hagen så det blev rätt mycket gående då med. I Torsdags åkte jag till vårdcentralen & tänkte att jag skulle kolla upp det igen, det var några år sen sist & då brydde sig inte läkaren alls. Mitt knä brukar nämligen svälla upp med jämna mellanrum, men nu tyckte jag att det var värre & gjorde ondare(antagligen efter den lilla incidenten förra veckan..).
Det var mamma som tog emot mig på vårdcentralen (hon jobbar där) & jag sa till henne att om de tänker tappa knät på vätska så kommer jag vägra!! Jag hade nämligen bestämt mig för att aldrig mer göra det, för sist jag gjorde det så stack läkaren in nålen i knät 5 gånger utan att lyckas komma rätt!! & det gjorde så jäkla ont!! Dessutom så stack hon med samma nål alla gånger, vilket tydligen inte va så smart så den gången fick jag en dunder kur med antibiotika...
Iaf nu så sa läkaren till mig att det behöver tappas på vätska & spruta in lite kortison... & jag kunde ju förstås inte vägra... Men panik hade jag. Hade det inte vart för att jag inte ville visa mig allt för löjlig så hade jag börjat gråta... Men jag var rädd helt i onödan! Denna läkaren va helt suverän, det kändes bara som ett litet getingstick!! Va inte alls så farligt!! Men efteråt hade jag ont & fast att de tappade flera dl vätska så var knät stort som en fotboll! Men nu är det inte alls så tjockt längre, gött det för imorn är det jobb igen.

Nu ska jag gå ut & säga godnatt till hästarna!! :)



Promenad & blommor

Igår var vi ute på promenad Fflach, Prinsen & jag, alla var vi lugna och skötsamma. Mötte bilar oxå & det var ingen reaktion alls ifrån Fflach, men så hade han ju Prinsen med som stöd oxå. Idag blev det bara lite borstning & sen fick de komma ut och beta lite gräs en stund innan det var godnatt.

Blev allt lite blommor på altanen igår ändå. Och nästan halva hagen klar.


Så här såg det ut......

..... förra tisdagen






Jag föredrar att det ser ut som idag!!


Mycket trevligare:)

Idag tänkte jag att min kropp ska få lite solbränna... Igår blev det bara lite brända axlar & nacke, när jag oljade in altanen. Det kändes som vi har världens största altan igår, det tog tid att olja hela... Kändes i mina klena armar oxå. Men nu är det gjort & fint är det! Dock har våra vänner fåglarna tydligen varit där & gjort sina toalett besök inatt....:( Ska tvätta av det snart & hoppas att det går bort.




Idag ska jag möblera och göra iordning här. Tyvärr så känner jag mig väldigt fattig på pengar just nu så blommor får vänta... Inget jag vill prioritera att lägga pengarna på;) Däremot är jag jävligt rik på annat!! Jag har helt underbara två och fyrbenta omkring mig som gör mig rik på lycka:)) Haha va djupt det här blev;) Men det är sant!!

Jag ska försöka få upp lite sommarhagar till hästarna här hemma idag med. Pappa brukar ju hjälpa mig med det varje år. Hoppas att han dyker upp idag oxå. Jag hade sagt att jag skulle göra dom igår så då dök han allt upp. Men igår började jag med altanen istället. Sa dock till honom att jag gör hagar idag istället så vi får se om han dyker upp idag oxå. Fortsätter vädret så här så dröjer det inte innan hästarna flyttar hem hit för lite sommarbete:) De har redan vart ute i flera nätter nu, men de har fått stå inne de nätter när det har vart risk för regn. Iof så fryser inte Prinsen & Fflach, men det gör däremot Misty så då får dom anpassa sig efter henne, lite gentlemän får de väl va!! ;)

Annars tränar vi på med vår hemläxa i NH hanteringen. Har gått både bra & dåligt. Förra veckan blev Fflach rädd för ngt som inte jag uppfattade. Han reste sig på bakbenen & kastade sig iväg... Dum som jag är så försökte jag hålla i, vilket jag såklart inte orkade. Så jag stukade mitt ben på ngt sätt, gjorde så jävla ont i ett par dagar & svullet var det, men det släppte snabbt som  tur var. Men jag är så himla envis (på både gott & ont) så jag hämtade honom & gick tillbaks till samma ställe igen bara för att jag ville avsluta det hela bra. Gick runt där några varv innan vi gick tillbaks till stallet. I söndags tränade jag i hagen så han fick vara där han känner sig trygg. Kanske är lika bra tills han har lärt sig vade det är jag vill med övningarna.

Dima tränar på alla moment i trean utom rutan & vittringen... Ändå är det just dessa två moment som vi verkligen behöver träna på. Hm skärpning Malin, detta måste vi ju träna nu om det ska bli några resultat på tävling!! Alla andra moment går annars himlans bra!! Dima tycker fortfarande att det är skitkul!! Det är ju huvudsaken:)



"våran" trana äter frukost i ko hagen

Ha en bra dag!!


Hänt sen sist


På dagens promenad fick Sandy & Dima leta natur pinnar med min vittring på. Här är det Sandy som letar.



Här har Dima hittat sin pinne


Fiffi var oxå med, här var det ngt som luktade intressant!

Efter promenaden tränade Dima & jag lydnad. Kryp tränades det på. Fritt följ med klick & belöning varje gång hon gick som jag vill idag. Fjärr på nära håll, med övning på tekniken i skiftena, oxå klick & godis vid varje rätt skifte. Sitt under gång. Och stå & ligg vid inkallning, fast det gjorde vi under lek. Alltså inte under inkallningen. Pigg & glad hund som vanligt:)

Både Dima & Sandy löper nu. Hade tänkt åka till klubben imorn, men jag hoppar över det tills löpet är över.

Igår var jag iväg på NH kurs med Fflach. Jag var mest spänd inför hur lastningen skulle gå. Han har ju inte åkt ngn gång sen jag hämtade honom. Men jag har tränat lite under veckan. Han har tagit det lugnt och fint. Jag har vart själv när jag tränat & han har gått in och fått godis några gånger, men eftersom jag vart själv har jag inte stängt om honom. Iaf igår hade jag hjälp av Marie, Jenny & Fredrik. Vi började ute, men det gick inget vidare & jag vill inte bråka med honom heller. Så vi tog in honom i garaget (där är dörren så bred så att man kan backa intill med transporten) och backade intill transporten, då fick vi in honom nästan direkt. Duktig kille!! Sen blev det fest i transporten med en massa gott godis!! Nu vart vi väldigt tidiga eftersom jag inte hade räknat med att han skulle gå in så snabbt... Så vi var på plats en dryg timme innan kursen skulle börja. Han tog det ganska coolt, med fflach mått mätt;) Men oj så stor han blir när han blåser upp sig... Han fick va i en gästhage, men eftersom han var ensam där ville jag inte släppa honom så jag gick runt där med honom. Han coolade ner rätt bra & gick & betade för det fanns grönt gott gräs i hagen. Efter en stund fick han sällskap i hagen bredvid av en tolvårig varmblodsvallack så då fick han gå lös i hagen. Den andra hästen sprang omkring och gnäggade för fullt, men Fflach var riktigt lugn & gick & betade, lite gnäggningar imellanåt bara.
Vi började kursen med teori & berättade lite om oss & våra hästar. När hon sa att alla hästarna kommer ha lugnat sig & gå med sänkta huvuden efter ca 10 min så trodde jag faktiskt inte på henne. Trodda aldrig att Fflach skulle göra det. Han har ju bara vart hemma & på Idhult i sitt liv... Så allt var ju nytt & spännande för honom.
Vi jobbade med två hästar åt gången (vi var fyra totalt). Fflach var spänd som en fiolsträng när vi gick in, allt var lite farligt. Läktaren med spegel var riktigt otäck, men efter att ha gått runt två varv så var den inte alls farlig längre. När vi hade gjort lite övningar i ca 5-10 minuter så gick min Fflach med sänkt huvud & var avslappnad!! Wow, det var häftigt!! Med Fflach gjorde jag bara de allra enklaste första övningarna som att följa mig i ca 2-3 meter slak lina, göra halt på samma avstånd och att backa med mig på samma avstånd. Allt detta gjorde han super duktigt! Visst kollade han av annat runt omkring då och då, men det är ju inte konstigt. Sen fick jag gå ut en sväng på vägen för att se om han var lika avslappnad utanför ridbanan och det var han.
Det här låter väl kanske inte så svårt, men för Fflach var det mycket nytt på en dag & han klarade det galant:) Jag är iaf stolt över lillkillen!! Lastningen gick bra när vi skulle hem oxå, gjorde likadant då att vi backade in till stalldörren och lastade honom.
Prinsen och Misty kom springande och mötte oss i hagen när vi kom hem. Lika glada tror jag de var allihop när han var hemma igen. Kan tänka mig att Fflach har sovit gott inatt!
Under tiden jag var på kurs så hade mamma, pappa & Fredrik vart och köpt en transport. Så nu behöver vi inte hyra nästa gång. Och jag kan träna lastning när jag vill:) Däremot så är den för tung att köra med vår bil utan e körkort. Men det finnas fyra alternativ, antingen regga om den eller köpa ny bil (tycker jag låter bäst) eller så får Fredrik eller pappa va med och köra på oss(ett alternativ som inte kommer funka...) Eller så får jag ta e-kort. Sista alternativet kanske vore bra, med tanke på utbildnignen som jag ska söka in till:)



Nu har skolbarnen kommit hem & Elin vill hoppa med Prinsen så nu blir det en tur till stallet.

Ha det gott!!


RSS 2.0